Zonder dwangarbeid

Naar verluidt worden meer dan 3 miljoen Oeigoeren door de Chinese staat ingezet als dwangarbeider bij de productie van talloze producten.1 Ruim 90% van de zonnepanelen die in 2024 in Europa werden geïnstalleerd, zijn geproduceerd in China. Het productieproces en de mijnbouw (vooral kwarts en kolen) voor het silicium vindt voor een groot deel plaats in de provincies Xinjiang en binnen-Mongolië. De Sheffield-Hallam University toonde in diverse rapporten aan dat het polysilicon, de zonnecellen en zonnepanelen ook deels worden gemaakt door Oeigoeren die als dwangarbeider zijn ingezet. 

Gelukkig zijn er ook zonnepanelen die zonder dwangarbeid zijn geproduceerd. Dit zijn ten eerste zonnepanelen die volledig in Europa en andere Westerse landen zijn geproduceerd. Ten tweede zijn dit zonnepanelen die wel in China zijn geproduceerd maar volledig zonder dwangarbeid. Helaas is het voor deze tweede categorie nog wel lastig om dit vast te stellen. Vrijwel niemand krijgt nog een inreisvisum voor Xinjiang kan en omdat onafhankelijke audits verboden zijn. (i.v.m. ‘buitenlandse inmenging’).

Er is weliswaar Europese wetgeving in de maak die producten op basis van dwangarbeid verbiedt. Maar deze treedt op zijn vroegst eind 2028 in werking en de vraag is of deze wet effectief zal zijn omdat er bewijs van dwangarbeid nodig is, terwijl de Chinese overheid het nu vrijwel onmogelijk heeft gemaakt zulk bewijs te verkrijgen.

Inkoopeisen

Op dit moment werken wij nog aan een juridisch houdbare inkoopeis om zonnepanelen met dwangarbeid uit te sluiten. In maart 2025 hopen we deze te publiceren.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp zie:

1) https://jamestown.org/program/forced-labor-in-the-xinjiang-uyghur-autonomous-region-assessing-the-continuation-of-coercive-labor-transfers-in-2023-and-early-2024